Индийският щат Хариана на ръба, тъй като властите блокират интернет, разполагат войски на фона на смъртоносно сектантско насилие

...
Ню Делхи — индийските власти спряха интернет услугата и разположиха хиляди
Коментари Харесай

Ню Делхи — индийските власти спряха интернет услугата и разположиха хиляди паравоенни и полицейски сили в понеделник в северния щат Харяна като смъртоносно сектантство насилието се разпространи към обширната столица на Индия. Най-малко един човек беше убит, а други 20 бяха ранени при сблъсъците, които избухнаха в понеделник следобед.

Двама полицаи са сред ранените, казаха служители. Няколко коли, подпалени от гневни тълпи.

Насилието започна, след като десните хиндуистки групи, Баджранг Дал и Вишва Хинду Паришад, поведоха религиозна процесия през мюсюлманската част от квартал Нух в Харяна.

Индийските медии казаха, че сблъсъците започнаха, след като в социалните медии беше публикуван видеоклип от Мону Манесар, член на Bajrang Dal, издирван от полицията като заподозрян в убийството на двама мюсюлмани, чиито тела бяха подпалени през февруари. Манесар обяви плановете си да се присъедини към религиозното шествие във видеото - разглеждано като пряко предизвикателство към местната мюсюлманска общност.

„Нашият първи приоритет е да поставим ситуацията под контрол. Ние призоваваме всички да поддържат мира .Опитваме се също така да изпратим сили с хеликоптери," каза вътрешният министър на Харяна Анил Видж, цитиран от информационната агенция Press Trust of India (PTI).

Полицията използва сълзотворен газ и стреля във въздуха, за да разпръснете тълпите, докато сблъсъците се разпространят в предградията на Делхи Гуруграм, Фарибад и Палвал. Полицията също така забрани събранията на четирима или повече души в засегнатите от насилие райони.

Правителството на щата Харяна заяви, че забранява всички мобилни интернет и SMS услуги в област Нух до 2 август, „за да спре разпространението на дезинформация и слухове чрез различни социални медийни платформи."

Индия се бори със сектантско насилие, откакто бившата колониална сила Великобритания раздели страната на съвременна Индия с преобладаващо хиндуистко население и Пакистан с преобладаващо мюсюлманско население през 1947 г. .

Разделянето на страната предизвика масово изселване на десетки милиони хора и се смята за една от най-смъртоносните масови миграции в човешката история, като се смята, че около един милион души са били убити в първоначален пристъп на сектантски конфликт.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР